Filteren van pollen, brandharen van eikenprocessierups en fijnstof

Het filteren van binnenkomende lucht is een bijkomend voordeel van een WTW unit.
Hoewel dit filter hoofdzakelijk bedoeld is om de fijne kanaaltjes van de warmtewisselaar te beschermen tegen vervuiling, wordt daarmee ook de verse lucht gefilterd bij binnenkomst.

Een deel van de verse lucht zal op natuurlijke wijze het huis in komen, door deuren, ramen of ventilatieroosters, maar desondanks is het mogelijk om bepaalde ruimtes zoveel mogelijk met de WTW unit te voorzien van verse lucht, zodat bijvoorbeeld allergische reacties tot een minimum beperkt kunnen worden.

Eikenprocessierups brandharen filteren

Begin zomer 2019 was de eikenprocessierups volop in de media. Of eigenlijk de brandharen die deze rups loslaat bij bedreiging.
Veel mensen hebben hinder ondervonden van deze brandharen, door inademing of huidcontact.
Vanwege de pijlvormige haartjes, dringen deze in de huid of kleding en blijven daar vastzitten wat tot huid en luchtweg irritatie leidt.

Deze zelfde weerhaakjes zijn direct een voordeel bij het weg filteren van deze brandharen: ze blijven mooi in het filter steken en houden elkaar vast.
Wanneer zorgvuldig geventileerd wordt via de ventilatieroosters van de WTW unit, zullen nagenoeg alle haartjes opgevangen worden.

Let wel extra op wanneer u buiten bent geweest: wanneer deze brandharen in uw kleding of huid zitten, zullen deze ook mee naar binnen genomen worden. Eventuele losse haren kunnen buiten uitgeklopt worden en nog beter is andere kleding aan te trekken bij binnenkomst.
Het plaatsen van een hor voor een deur of raam houdt ook al een deel van de brandharen tegen.

In onderstaande tabellen is af te lezen welk type deeltjes gefilterd kunnen worden.
De eerste tabel geeft aan welk soort deeltje het is, de tweede tabel geeft aan welke grootte opgevangen wordt.
Daarbij geldt dat het G3 filter standaard voorgeschreven wordt voor een WTW unit, maar het fijn-filter klasse M6 is veel beter in staat om voor een beter gefilterd binnenklimaat te zorgen.

µm staat voor micrometer en is 1/1000 (éénduizendste) millimeter groot.

Vergelijk filters type G3 en M6
Stofbelasting G3 Filter M6 Filter
Stof PM10 (10µm) **** ****
Fijnstof PM2,5 (2,5µm) ****
Stuifmeel ** ****
Sporen ** ****
Haren **** ****
Zand **** ****
Textielvezels ** ****
Cementstof ** ****
** = goed, *** = zeer goed, **** = uitstekend
Filtercapaciteit (% gefilterde stofdeeltjes)
Deeltjes grootte G3 Filter M6 Filter
< 10µm 70-85 > 99
< 5µm 35-70 95-99
< 3µm 15-35 85-95
< 1µm 5-15 50-65
< 0,5µm 0-5 20-40
< 0,2µm - 10-25
< 0,1µm - 5-15

Pollen filters

Het pollenseizoen begint officieel al vanaf februari met het bloeien van de Hazelaar en eindigt pas in november met de Ceder.
Ook in de koude maanden is er dus baat bij een goed filtersysteem welke in staat is pollen te filteren.

Een normaal filter van klasse G3 is in staat tussen de 35% en 70% tegen te houden van pollen rond de 5 micrometer, wat rond de 10µm al oploopt tot 70-80%.
De pollen van bijvoorbeeld de Els is relatief groot met 28 micrometer en wordt volledig opgevangen.

Kies je voor een fijn-filter met klasse M6 dan filter je al 95-99% van alle pollen van 5µm uit de lucht en wordt 10 micrometer helemaal niet meer doorgelaten.

Mensen met hooikoorts zijn vaak allergisch voor bepaalde type pollen, het is dan van belang te weten welke filters voldoende zijn om je binnenhuisklimaat zoveel mogelijk vrij te krijgen van deze pollen.

Fijnstof filteren

Fijnstof kan slechts voor een beperkt deel opgevangen worden door een fijn-filter klasse M6.

De grotere (fijn)stof deeltjes van 10µm zullen zonder problemen opgevangen worden, maar het is helaas het kleinere fijnstof deeltje van rond de 2,5µm welke hooguit op 65% tegengehouden wordt, maar dit loopt sterk terug naarmate dit deeltje kleiner wordt.

Wanneer je het huis wilt filteren op fijnstof is een WTW installatie niet geschikt, de filters die dit wel zouden kunnen hebben een (veel) zwaardere ventilatiecapaciteit nodig en om die reden wordt dit niet toegepast.

Hoewel bovenstaande tabel laat zien dat zelfs de helft van het fijnstof van 1µm al wordt opgevangen, is er altijd sprake van ongecontroleerde luchtstromingen en is het praktisch gezien niet mogelijk deze deeltjes te weren ondanks opgave van de filterkwaliteit.

Ga naar Filterman voor het juiste type filter

Kies voor goed én goedkoop - Filterman heeft wat u zoekt!